Îmbrățișările reduc stresul

Te-ai intrebat de ce oamenii ce sunt bine cu ei nu au o problema sa primeasca si sa ofere imbratisari? E bine de știut faptul că noi oamenii dispunem de resursele necesare pentru a ne ameliora temporar senzațiile de tensiune, anxietate și stres resimțite în viața de zi cu zi. Îmbrățișările au rolul de a produce oxitocină, denumită și ,,hormonul încrederii” sau ,,hormonul iubirii”. Îmbrățișările reduc nivelul de cortizol (hormonul de stres) și conferă pe moment, o stare de bine. Cu cât oamenii se îmbrățișează mai des și mai autentic, cu atât își vor ameliora starea de disconfort, iar gradul de eficiență în activitățile de zi cu zi, va fi mult mai mare. Atingerea sănătoasă  este asociată la nivel inconștient cu sentimentul de siguranță, de protecție al pieptului mamei, la care stă bebelușul.

Îmbrățișarea înainte de un eveniment stresant

Un studiu efectuat pe 76 de persoane aflate în relații romantice, de către Gesa Berretz arată faptul că femeile care își îmbrățișează partenerii înainte de un eveniment stresant, au un nivel mai redus de cortizol, în comparație cu femeile care nu-și îmbrățișează partenerii. În cazul studiului de față, acest efect nu a fost observat și la bărbați. Participanții au fost supuși unui test de inducere a stresului prin care li s-a cerut să țină mâna într-o cadă cu gheață timp de trei minute, în timp ce sunt observați și mențin contactul vizual cu o cameră. Înainte de acest test, jumătate dintre participanți au fost instruiți să se îmbrățișeze, iar cealaltă jumătate nu. Concluzia studiului  dovedește diminuarea stresului, în cazul femeilor care și-au îmbrățișat partenerii, comparativ cu cele care nu au făcut acest lucru.

Așadar este recomandată o atingere nonsexuală, o îmbrățișare sinceră înaintea unui examen, a unui interviu sau orice alt tip de situație care creează tensiune. Ceva atât de simplu are beneficii importante și chiar putere de vindecare pe termen lung.

Stresul este prezent în viața noastră de zi cu zi, prin urmare este esențial să identificăm comportamente cu ajutorul cărora putem diminua cantitatea de stres pentru a preveni efectele negative. Atunci când oamenii sunt supărați, corpurile lor reacționează pentru a gestiona energia crescută din organism. Aceste reacții fizice aduc disconfort iar în cel mai rău caz pot fi insuportabile, în schimb se pot ameliora într-o manieră sănătoasă, eficientă prin îmbrățișări și alte forme de liniștire fizică nonsexuală cum ar fi mângâierea tâmplelor, atingerea părului, atingerea și masajul mâinilor, al spatelui și tălpilor.   

Îmbrățișările si psihoterapia

Încă de la începuturile psihanalizei, Sigmund Freud utilizează atingerea pacientului de către psihanalist, în scop terapeutic, dar mai târziu o denunță invocând pericolele acesteia în cazurile de transfer intens al emoțiilor. Mai târziu, teoreticieni precum Melanie Klein, Ronald Fairbairn au studiat reacțiile sugarilor și ale copiilor foarte mici atunci când au parte de atingeri liniștitoare și au constatat faptul că atingerea fizică oferă confort și ajută la o mai bună reglare emoțională. Din punct de vedere etic, psihoterapeutul nu are voie să îmbrățișeze clientul.

Psihoterapeutul poate îndemna clientul să apeleze fără teamă sau rușine la îmbrățișări din partea celor dragi, mai ales în perioada procesului de psihoterapie, atunci când amintirile sunt răscolite, pentru a-și regla sistemul nervos zdruncinat. O îmbrățișare benefică trebuie să fie dată din toată inima, fără de rețineri. Bătăile inimii celui care îmbrățișează poate regla bătăile inimii celui îmbrățișat iar astfel se produce sentimentul de liniște și siguranță. Partea frumoasă a îmbrățișărilor este că deși sunt fizice prin excelență, ele pot fi puse în practică și mental. Psihoterapeutul invită clienții, prin intermediul tehnicii de expunere în imaginar, să-și închipuie faptul că cineva drag îi ține strâns în brațe, iar acest lucru funcționează și reduce, preț de câteva secunde, anxietatea deoarece creierul nu cunoaște diferența dintre realitate și fantezie.

O îmbrățișare sinceră, din toată inima, aduce o stare de bine!

Surse bibliografice

 “Romantic partner embraces reduce cortisol release after acute stress induction in women but not in men” 18 May 2022, PLOS ONE. DOI: 10.1371/journal.pone.0266887

Leave a reply