Psihoterapia nu este dezvoltare personală, Psihoterapia funcționează!

Dezvoltarea personala nu este psihoterapie

Astăzi îmi propun să vă povestesc despre cursurile de dezvoltare personală din prisma propriei experiențe și din ceea ce am observat de la clienții din cabinetul meu. Tot mai multe persoane în căutările lor interioare apelează la diferite cursuri pentru dezvoltarea personală, indiferent că vorbim de diferite workshop-uri de inteligență emoțională, mindfulness sau despre multitudinea tipurilor de meditație, respirație, programare neurolingvistică (NLP), feminitate sau masculinitate, spiritualitate estică s.a.m.d.

S-a creat un trend în ultimii ani și este la modă activitatea de a merge la cursuri. Apartenența la o comunitate e sănătoasă, totuși, în schimb conferă pe moment iluzia conexiunii cu ceilalți care aparent au aceleași dificultăți precum avem și noi. În schimb să nu uităm că ne întoarcem în același mediu din care am plecat pentru câteva zile, ne întoarcem la viața de zi cu zi, așa cum este ea, cu dificultăți și responsabilități. Ceea ce nu mi-au oferit mie cursurile a fost integrarea deplină a informațiilor, la nivel emoțional, deoarece la nivel mental, rațional totul suna extraordinar, iar viața se schimbă în maximum 3 zile, dar emoțional ceva lipsea, iar acasă m-am întors lămurită cu anumite aspecte pe care aș putea să le schimb, dar din cauza părții emoționale nu aveam motivația necesară și starea cuvenită pentru a face schimbarea.

Din păcate unele dificultăți cauzate de dezechilibrul neurotransmițătorilor precum este depresia, distimia (o depresie cronică mai mult de 2 ani de zile), anxietatea severă, nu se pot rezolva cu o pagină de afirmații pozitive și o sesiune de respirație holotropică. E nevoie de un specialist, care a studiat ani de zile în domeniul respectiv, axându-se pe o nișă în psihoterapie ori psihiatrie. Dacă mergi la un psihoterapeut, acesta are în jur de 8 ani de școală (Facultatea de psihologie, master în domeniu, minim 3 ani de formare specifică pe o nișă terapeutică). E recomandat sp alegi persoana în fața căreia te poți deschide și rezonezi, schimbă specialistul daca este nevoie, dar lucrează pe probleme specifice cu care te confrunți în viața ta, singur/ă nu vei putea sa depășești problemele transgeneraționale, emoționale, încorsetările care provin din familie, educație și din mediul social.

Am observat rezultate cu adevărat remarcabile la persoanele cu depresie si anxietate severă care au urmat un program bazat pe medicamentație și psihoterapie cognitiv-comportamentală. Psihoterapia funcționează cu adevărat dacă problemele sunt de ordin emoțional și sunt influențate de tipare disfuncționale de gândire și de comportament. Totodată și tratamentul psihiatric are rezultate foarte bune dacă problema este de ordin fiziologic și există deficite la nivel de neurotransmițători, tratamentul ajută într-un timp relativ scurt la o îmbunătățire a stărilor emoționale.

Dezvoltarea personală făcută în masă pentru toată lumea, nu funcționează întotdeauna, rezultatele sunt de cele mai multe ori de suprafață, pe termen scurt, dictate de serotonina și dopamina eliminate în momentele de maximă intensitate al unui program de dezvoltare personală, ori de sentimentul de compătimire sau validare personală, oferit de ceilalți membri ai grupului sau de trainer. Senzațiile acestea durează de la câteva ore la câteva zile, adică prea puțin pentru a putea spune că suntem cu adevărat vindecați. Nu toată lumea se confruntă cu aceeași problemă de aceea psihoterapia este specifică. Este recomandat să citești, îți dezvoltă vocabularul, este bine să te documentezi atunci când te confrunți cu o problemă, dar preia informațiile din sursele sigure, validate științific, participă la conferințe cu specialiști care sunt foarte buni în domeniul lor, iar atunci când cauți informații pentru o patologie anume, apelează cu încredere la DSM (dicționarul de sănătate mentală în care sunt descrise toate semnele și simptomele unei patologii din sfera psihiatrică), sau apelează la cineva specializat pe problema ta, lăsând la o parte prejudecățile societății care îți conferă cu ușurință o etichetă de persoană nesănătoasă care ar trebui să se vindece singură, strângând din dinți și mergând înainte orice ar fi.

Cursurile sunt bune dacă te ajută profesional și personal. Du-te la cursuri de perfecționare profesională ținute de specialiști din domeniul în care îți dorești să fii bun, să devii mai prosper/a, E mult mai convenabil financiar pentru un trainer să lucreze cu grupuri de 20-30 de persoane decât individual 1 la 1. Analogia care îmi revine în minte este exemplul cu doctorul, atunci când aveți o problemă medicală nu mergeți în grup la doctor, mergeți cu programare, pe rând.

Aveți grijă de psihicul vostru și construiți-vă viața pe fundamente testate științific nu deveniți subiecți pentru experimentele altora, pe banii voștri.

Aveți grijă de starea voastră de bine, apelați doar la ajutor specializat.

Dacă rezonezi cu ideile impărtășite in articolul ” Psihoterapia nu este dezvoltare personală, Psihoterapia funcționează! ” mă poți ajuta cu un share pe Facebook. Multumesc!

2 Comments to Psihoterapia nu este dezvoltare personală, Psihoterapia funcționează!