Labirintul anxietății

Oamenii au nevoie de confortul siguranței psihice, materiale, ceea ce este firesc până la urmă, siguranța fiind una dintre nevoile umane, a doua ca importanță, în ierarhia propusă de Abraham Maslow. Dacă privim în urmă, amintindu-ne de strămoșii noștri, aceștia la rândul lor căutau să evite pericolele concrete, să se pună la adăpost. Emoția de frică, a fost foarte utilă, în acea vreme, a ajutat specia umană să supraviețuiască. Dar oare astăzi, în contextul în care trăim, majoritatea fricilor noastre sunt reale, cauzate de un pericol iminent sau resimțim anxietate, fără să se fi întâmplat neapărat ceva, concret?

Astăzi,  pericolele arată altfel, de cele mai multe ori, acestea sunt generate de mintea noastră, pe baza propriilor experiențe negative sau a experiențelor altora. Contextul în care trăim, fie că alegem sau fie că nu avem de ales, ne predispune către anxietate. Puteți face un exercițiu foarte simplu, conștientizați cum vă simțiți înainte de a citi, viziona, o știre cu un conținut negativ, pesimist, de preferat de interes pentru dumneavoastră (din domeniul sănătății, al banilor sau al relațiilor) și apoi observați cum vi s-a schimbat starea după ce ați lecturat, ori vizualizat acea știre. E vreo diferență? Cam așa arată pericolul generat de stimulii cărora le acordăm credit, așa arată anxietatea. E teama fără de obiect, o stare de îngrijorare persistentă cu privire la viitor, însoțită adesea de simptome fizice precum tensiune musculară, dificultăți ale respirației, stare de amețeală etc. Alți factori importanți, care trebuie luați în considerare sunt viciile și stilul de viață al persoanei, inclusiv grupul social.

Consumul numeroaselor substanțe care ajută la reglarea sau înghețarea emoțiilor, pentru o scurtă perioadă de timp, poate cauza stări de anxietate, în timpul sau după utilizarea lor. Aici depinde foarte mult de fiecare persoană în parte, deoarece se întâlnesc două variabile importante: vulnerabilitatea genetică și mediul din care face parte. Dacă din punct de vedere genetic, nu există predispoziție spre anxietate atunci există o șansă semnificativă ca persoana să iasă de sub influența mediului toxic, mai ușor, comparativ cu situația în care gena conține predispoziția spre anxietate (părinți, care au suferit de anxietate, atacuri de panică, diferite fobii). Cu alte cuvinte, dacă te naști într-o familie relativ normală, sănătoasă și ești influențat, în sensul de a te îngrijora mai mult decât este cazul, ori ești îndemnat spre diferite vicii, doar de mediul în care îți desfășori viața (prieteni, colegi, partener), îți va fi mai ușor să depășești această etapă, comparativ cu o persoană care s-a născut într-o familie cu un istoric, în ceea ce privește tulburările de anxietate, care se va lupta mai mult, pentru a se vindeca. De aceea pacienții care suferă de tulburarea de anxietate, relatează că au fost anxioși încă din copilărie, potrivit studiilor.

Există totuși și cazuri fericite în care oamenii cu un istoric familial în ceea ce privește anxietatea, nu dezvoltă această tulburare pe parcursul vieții. Până la urmă cu toții am fost anxioși, cel puțin o dată în viață. Cum se declanșează anxietatea? Psihologii cognitiviști ar spune că felul în care gândim, influențează felul în care ne simțim. Există și un eveniment declanșator, ale cărui consecințe sunt interpretate în mod exagerat. Oamenii pot avea diferite tipuri de îngrijorări, fie cu privire la familie, sănătate, bani, fie cu privire la faptul că ei manifestă îngrijorare, pe o perioadă mai îndelungată de timp ,,dacă îmi fac griji, doar așa pot fi mereu pregătit pentru ceea ce urmează și pot evita lucrurile rele”. Această strategie, acest mecanism de coping devine parte din viața persoanei anxioase și îi știrbește din bucuria de a trăi în echilibru, de a îmbrățișa imprevizibilul, de a fi spontană. La urma urmei, ce anume este cu adevărat previzibil și în controlul nostru?

Întrebări supuse reflecției

Cât control ai tu, în realitate asupra situațiilor sau a oamenilor din viața ta?

Dacă se întâmplă scenariul cel mai de temut, de care te ferești, cum va arăta viața ta?

Dacă mergi pe același drum, de fiecare dată, cum poți obține rezultate diferite?

Dacă frica nu ar exista deloc, cum ar arăta viața ta?

Leave a reply