Ce este și cum funcționează psihoterapia?
Învățăm să rescriem povestea vieții noastre
Procesul psihoterapeutic presupune crearea unui mediu de învățare bazat pe relație, non-judecată, acceptare, confidențialitate și siguranță în cadrul unei succesiuni de ședințe, în care psihoterapeutul și clientul într-o primă fază stabilesc obiective, apoi explorează diferite strategii pentru atingerea acelor obiective. Încă din primele momente ale existenței noastre învățăm să fim oameni, interacționând cu alți oameni, învățăm să avem grijă de noi înșine, imitând felul în care ceilalți au avut grijă de noi, dacă de-a lungul copilăriei ne-a fost alături un adult care ne-a satisfăcut nevoile, atunci învățăm că putem avea încredere în ceilalți, dacă dimpotrivă lângă noi este un adult care nu e sensibil la nevoile noastre, atunci cel mai probabil și noi la rândul nostru, în viitor, vom avea dificultăți în a ne gestiona relațiile.
Relatia terapeutică se bazează pe siguranță, confidențialitate și libertate de exprimare, având rolul de a manifesta un model sănătos de atenție și grijă, pe care clienții îl pot prelua pentru ca mai apoi să-l manifeste față de ei înșiși.
De ce este eficientă psihoterapia?
Pe lângă vocea critică a inconștientului propriu, pe care am preluat-o încă din copilărie, avem șansa să adăugăm și vocea blândă, înțelegătoare. Psihoterapia utilizează cuvântul pentru a crea un fir narativ coerent, ne stimulează creierul în vederea dezvoltării noilor rețele neuronale care au rolul de a schimba felul nostru de a acționa și maniera de gândire disfuncțională. Prin cuvânt se pot dezvălui comportamentele care aparțin tiparelor noastre inconștiente.
,,Ca să reduci la minimum suferința, trebuie să înfrunți durerea și să găsești o cale să o înțelegi și să o împărtășești cu ceilalți”.
Louis J. Cozolino