Legatura dintre trauma psihica si somatizarile in corp
Trauma psihica o putem denumi in cuvinte simple pe intelesul tuturor ca fiind un eveniment din copilarie sau din viata de adult, ce este un episod / o secventa care îți marchează negativ viata, îți distorsionează oglinda interioara și astfel privești lumea prin acea oglinda distorsionata.
Psihosomatizarea in corp este o cauza a traumei psihice, in viata adultului se manifesta prin stari excesive de neliniste, anxietate, emotii de tristete, vinovatie, rusine, frica nefondata. Uneori somatizarile se simt in corp timp de ani de zile , fiind percepute ca o durere fizica in zona pieptului, in zona gatului fiind corelate si cu stari inexplicabile de neputinta, insuficienta, stima de sine scazuta si emotii negative ce afecteaza grav starea de bine din viata de zi cu zi. In situatii extreme ca rezultat al traumei psihice poate fi prezente atacuri de panica, depresia cronica/ distimia.
In cabinet clientii mei spun adeseori ca simt ca o gheara in piept, o durere surda in zona inimii si se simt tristi, e expresie ce am intalnit-o des: “Am de toate dar nu sunt fericit/fericita, nu ma pot bucura de viata, asa sunt eu mai serioasa/serios, nu ma pot bucura de nimic, etc “.
Traumele pot fi vindecate prin psihoterapie in 90% din cazuri, constientizarea anumitor evenimente si schimbarea mindset-ului rezolva multe aspecte legate de trauma iar in situatii extreme este nevoie si de medicamentatie de la un medic psihiatru daca se pune diagnostic de distimie/depresie dubla ce persista din perioada copilariei.
Afectiunile somatoforme se recunoasc usor atunci corpul este rigid, incordat si prizinta dificultati in a se relaxa. Disfunctionalitatile la nivelul psihicului se transpun in corp prin simptome fizice, inteligenta emotionala scazuta, incapacitatea de a recunoaste emotiile si exprimarea lor.
Este cunoscut la ora actuală că afecțiunile somatoforme provoacă tulburări emoționale majore și afectează funcționarea optimă a organismului, somatizarea putând fi astfel descrisă ca tendința de a exprima disforia psihologică prin simptomele fizice. Între corp și spirit este o relație directă, iar manifestările fiziologice pot fi și un remarcabil mijloc de decodare și de înțelegere a parții pe care o trăim, a ceea ce se întâmplă în noi. Corpul nostru devine atunci o extraordinară unealtă de cunoaștere (Odoul, 2018).
Psihoterapeutii si medicii psihiatri conclucreaza pentru rezultate de durata in cazul traumelor psihice ce au lasat urme deosebit de grave din punct de vedere psihic si emotional. Pentru depasirea psihosomatizarilor este nevoie curaj, solutii exista!
Daca ai trecut printr-o trauma si te confrunti cu dureri sihosomatice, cauta un psihoterapeut cu care rezonezi si discuta despre starile tale, in joc este starea ta de bine si calitatea vietii, trecutul nu il poti schimba, dar poti influenta prezentul si viitorul crescandu-ti inteligenta emotionala .
O tehnica pe care psihoterapeutii o folosesc cu succes in vindecarea traumelor este EMDR, de cele mai multe orii un plan de terapie de 8-10 sedinte ajuta la vindecareaemotionala unui eveniment neplacut, de cele mai multe ori clientii nici nu constientizeaza ca au trecut printr-o trauma si cauta refugii in vicii, droguri, alcool, sex si alte dependente ca o forma de auto-medicamentatie. Automedicamentatia ajuta pe termen scurt, trateaza efectele dar nu vindeca cauza problemelor. Orice faci, oriunde te duci, te cari dupa tine cu tot cu problemele tale emotionale!
Daca ti-a placut acest articol ai intrebari sau sugestii te rog sa imi lasi un mesaj aici pe site sau pe facebook.
One Comment to Legatura dintre trauma psihica si somatizarile in corp
[…] de important în sprijinirea adulților si a copiilor cu deficiențe mintale (ex: autism, abuzuri, traume psihice, psihosomatizari, depresie, anxietate, etc), deoarece activitatea acestora este menită să […]