Cum iti poti da seama daca merita sa lupti pentru o relatie de cuplu

Psihoterapie relatii de cuplu

Care este limita unei relații?

Răspunsul nu este obișnuitul clișeu ,,sky is the limit”, ci mai degrabă ,,depinde”. Fiecare dintre noi aducem în relația de cuplu, un bagaj plin de tipare de comportament, de convingeri, de eșecuri anterioare, frici, stări depresive, de dorințe, de viziuni, de speranțe, iluzii și basme despre cum ar arăta o relație potrivită pentru noi, bineînțeles că și partenerul nostru vine tot cu un astfel de bagaj. Astfel ajungem doi îndragostiți, în prag de relație, cu două bagaje mari, după noi,  încercând să vindecăm trecutul sau să obținem viitorul, așa cum îl vizualizăm, fiecare dintre noi. Aici e foarte important să vedem care este fereastra toleranței fiecăruia dintre noi, să ne definim extrem de bine termenii și condițiile unei relații, ambii parteneri să își adreseze diferite întrebări (ce înseamnă pentru tine să conviețuim împreună, ce înseamnă pentru tine moralitatea, care e limita libertății tale, etc.) fiind totoată maleabili, însă până la pragul unui compromis.

Fiecare om are capacitatea de a tolera o serie de comportamente, emoții, unii rezistă mai mult, alții mai puțin și nimeni nu are dreptul să intervină și-i judece pentru rezistența lor. Una dintre soluții ar fi să ne întoarcem către noi și nevoile noastre, apoi să hotărâm ce decizie luăm, în funcție de ceea ce găsim acolo.

 Educația părintească are un rol esențial în alegerile pe care le fac partenerii de cuplu, deoarece unii dintre ei, intră în relație cu un mesaj de loialitate bine definit și înrădăcinat în inconștient, încât, orice s-ar întâmpla, oricât de greu ar fi, mesajul le transmite ,,Trebuie să înduri tot ce ți se întâmplă, trebuie să rămâi acolo”.

Oare cât de mult ne ajută aceste mesaje? Cât de mult ne permitem să evoluăm, să ne cunoaștem adevăratele dorințe? Unde ajungem urmând acest drum? În realitate, nimic NU TREBUIE, într- o relație, aceasta este doar o credință irațională, care ne împiedică să ne găsim liniștea interioară și să trăim cât de cât frumos, zilele care ne-au mai rămas, o bună relație șine doar de alegerile personale și de circumstanțele în care se desfășoară. Multe dintre ideile pe care le au oamenii cu privire la lucrurile care ,,trebuie” realizate în cadrul unei relații și nu au mai fost duse la bun sfârșit induc sentimente de rușine, vinovăție, stări de tristețe, frică, anxietate, scăderea stimei de sine, sentimentul acut de eșec personal.

Învață mai întâi, care sunt cu adevărat nevoile tale, ce îți place, ce nu îți place, care îți sunt calitățile, defectele și standardele, apoi alege partenerul care ți se potrivește, alege să privești lucrurile din mai multe unghiuri, nu doar din prisma lucrurilor cu care ai fost familiarizat. Pe de o parte nu lăsa frica să preia controlul asupra ta, pe de altă parte nu lăsa indiferența  să intervină în cuplu pentru, alege să faci lucrurile din iubire. Fii blând,  fii onest cu tine și cu cei din jurul tău, ia-ți un moment de gândire și vezi cum ți-ai defini fereastra toleranței, distruge barierele de comunicare, dintre tine și partener. Exprimă-ți ofurile și dorințele iar dacă vei fi respins, neglijat, nerespectat, umilit, insultat, probabil cineva nu are atât de multă nevoie de tine, precum crezi tu sau nu crede că meriți mai mult.

Cred că putem face multe lucruri pentru ca relațiile să fie salvate, dar nu cred că toate relațiile pot fi salvate, iar altele pur și simplu nu merită să fie salvate.

Articol scris de Psiholog cu formare in psihoterapie cognitiv comportamentala Andra Dragan.

Daca ti-a placut acest articol si ai intrebari ma poti gasi aici pe site sau pe Facebook