Consilierea si psihoterapia adolescentului

Odată cu evoluția industrială familiile tradiționale au suferit schimbări majore. Femeile au început să meargă la job, au început să investească în educația lor și în carieră, au început să fie mai independente decat erau înainte de secolul XIX. Copii și adolescenții au fost neglijați de părintii lor și s-au simțit neimportanți și neglijați, părinții confruntandu-se cu noi provocări de natură psihologică. Astfel au apărut generații întregi de copii confuzi, doritori de afecțiune și acceptare, care mai apoi au ajuns adulți cu traume apărute încă din frageda copilărie și adolescență și au oferit propriilor copii atât cât au avut din punct de vedere emoțional.
În România după anii 1990 odată cu accesul la civilizația vestică, implicit cu apariția tehnologiei informaționale, a calculatorului personal, a diferitelor device-uri și a internetului, relațiile noastre s-au schimbat enorm și cei afectați au fost copii și adolescenții care nu au învătat cum să socializeze și să se conecteze emoțional cu părinții, alți copii din cercurile lor sociale. Dacă sunteți părinte de adolescent este posibil să observi schimbări de dispoziție la adolescent, stari de tristete, anxietate, irascibilitate, izolare, nu este niciodata prea tarziu sa iti intelegi copilul, este o etapa normala in dezvoltarea viitorului adult, sunt etape trecătoare. Este foarte important ca parinte sa inveti sa te conectezi emotional cu adolescentul, si sa creezi un mediu de siguranta in care adolescentul sa se simta liber sa se deschida si sa acumuleze propriile experiente de viata, sa simta ca devine autonom.
Psihologii / Psihoterapeutii impreuna cu parintii au rolul de a incuraja adolescentul sa acumuleze noi deprinder, abilitati, hobby-uri care ii vor servi mai tarziu in viata de adult. Fie ca vorbim de o pasiune, o activitate sportiva, o responsabilitate pe care o are adolescentul in cadrul familiei (spre exemplu sa aiba grija de un animal de companie), este important sa implice si activitati fizice ce ii vor consuma energia intr-un scop benefic ce il vor face sa se simta util si responsabil.
Daca sunteti parinti si aveti dificultati in a comunica, in a va face intelesi si respectati, in relatia cu copilul este important sa constientizati ca schimbarea porneste de la dumneavoastra intr-un proces de terapie ghidat de un specialist nu doar adolescentul este cel ce trebuie sa se conformeze si sa isi schimbe atitudinea mereu.